TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Projekti

Stranica je u izradi. Stalno se dodaju novi projekti.

Obavijest: Zbog stalnog rada u Utočištu i privatnih obaveza (posao i fakultet), ne stignemo redovito ažurirati sve djelove web stranice. Stoga je link projekata (na kojem se nalazite) na žalost rijetko ažuriran. Postoje mnogi veliki projekti koje nismo stigli upisati a dovršili smo ih. Molimo vas da zato posjetite naše NOVOSTI gdje se trudimo što češće ažurirati izvješća o radu Udruge i događaje iz Utočišta. Hvala!

Aktualni projekti (u tijeku)

Stalno aktualno

 • - edukacija nalaznika divljih zečeva o pravilnoj prehrani i liječenju beba divljih zečeva
 • - višetjedna prilagođavanja odhranjenih divljih zečeva koji pristižu kroz veći dio godine
 • - briga o liječenju i hranjenju kunića iz Utočišta
 • - potraga za dobrim ljudima koji žele pomoći i sudjelovati Prijavi se!
 • - redovito (gotovo svakodnevno) praćenje javljanja nalaznika divljih zečeva na raznim forumima i njihovo kontaktiranje te educiranje
 • - održavanje internetske stranice
 • - izrada projekata
 • - educiranje vlasnika kunića i nalaznika divljih zečeva mini PDF letkom
 1. Gradnja, popravci i osiguravanje karantene strujo, sitnom žicom.. 8.8.2009.
 2. Sponzorirajte zekana! Starost: cca 3 tjedna
 3. Bojanje kućice u kavezu za podivljavanje i stupova - nosača ograde kaveza , i ostali sitni radovi - ožujak-travanj 2009.
 4. Traži se!.............................. - sredstva koja su dobrodošla ako ih imate viška (višak stoga nemojte bacati ;) ) ili čujete da se negdje poklanja...također, javite ako naiđete na kakvu akciju gdje se nešto od navedenog prodaje znatno jeftinije. O detaljima ovdje Statistika
 5. pozivanje članova u Udrugu
 6. zabrana lova na lokaciji kaveza za podivljavanja divljih zečeva
 7. postavljanje tabela sa imenom Utočišta i URLom za prolaznike i vikendaše koji uz Utočište šeću sa djecom
 8. DONIRANJE HRANE - Zimsko doniranje hrane kunićima iz Utočišta i Ljetno doniranje zečevima :
  Još jedna odlična ideja koja je sinula našoj volonterki te je tako pokrenula projekt pojedinačnog doniranja hrane preko interneta, bazira se na mogućnosti vlasnika kućnih kunića iz Zagreba da ne bacaju ostatke hrane koje njihovi ljubimci ostavljaju već skupljaju u vreće te se jave kada skupe veću količinu, što pokupimo kada prolazimo u blizini njihovog kvarta. Za zimu svakako dobro dođe. Drugi način je kupovina većih količina jeftinog voća (npr jabuke) i povrća (najčešće mrkvice) te doniranja kunićima i zečevima tokom cijele godine.
 9. naći tvrtke i obrte koji mogu biti sponzori zekana te i pozvati da sudjeluju u akciji "Sponzorirajte zekana"

 

Budući projekti

Ovi projekti su budući, jer nam manjak vremena ne dopušta da svi budu aktualni, iako bi to trebali biti i iako bismo htjeli da je to moguće.

Volonteri mogu izabrat kako pomoći Utočištu i tako sudjelovati :

 1. nabava žice za struju pastira
 2. naći kontakte gotovo svih vet. ambulanti (e-mail, ili obična adresa) i poslati skraćenu verziju teksta o prehrani beba divljeg zeca - edukacijom veterinara educiramo mnoge buduće nalaznike!
 3. naći prikladnu boju i obojiti stupove kaveza te kućicu u kavezu divljih zečeva
 4. stupovi na vrhovima imaju rupe te su šuplji. Potrebno je naći prikladne "kapice" da bi se spriječio ulazak vode unutar stupova te time spriječilo korodiranje
 5. otkriti mogućnosti kako zaštititi određeni dio prirode od lova na divlje zečeve. Metoda bi se primjenila u bližoj okolici kaveza za prilagodbu i postepeno puštanje (podivljavanje) nađenih divljih zečeva.
 6. Zimi uz kavez za podivljavanje ostavljati sjemenke i sjeno i time osigurati hranilište ranije (tokom godine) puštenim divljim zečevima + izrada jednostavne nadstrešnice u svrhu hranilišta

Dovršeni projekti

 1. izgrađena velika zekokućica, ali za kuniće (ne zečeve)
 2. izrada headera stranice i ostalih dodataka
 3. web tražilica po mnogim ključnim riječima odmah nalazi TarraLand, no na hrvsatskom jeziku nas ne nalazi. Otkriti razlog.
 4. vratiti zemlju preko betona kojim je ograda kaveza učvršećna u zemlju, radi smrzavice koja širi zemlju te nepokriveni beton može izbaciti iz zemlje
 5. očistiti područje oko žice pastira
 6. Popravak kaveza za podivljavanje nađenih i othranjenih divljih zečeva, ožujak-travanj 2009.
 7. dovršeni projekt: nalaznicima divljih zečeva moguće će biti kupovanje zamjenskog mačjeg mlijeka preko TarraLanda za i 50% jeftiniju cijenu , jer će TarraLand kupiti veće količine koje su povoljnije, i za istu cijenu kao što je bila nabavna, proslijediti nalaznicima zečeva (uz početnu pomoć sponzora ili donacije pojedinaca)..Podržite projekt!
 8. popravak krova kaveza za podivljanje divljih zečeva. Zamnjenjena je mreža za ptice sa čvrtom ogradnom mrežom sa sitnim oknima, koja je na mjestu krova te je sapletena sa glavnom ogradom kaveza.
 9. dovršen je album (galerija) na stranicama Utočišta
 10. proširenje Utočišta kunića i na Utočište divljih zečeva. Projekt je izvršeni cilj TarraLanda, a to je spašavanje beba divljih zečeva koji su ostali bez majke ili su iz nekog razloga uzeti iz prirode. Projektom se bebe odhranjuju i puštaju u poseban novoizgrađeni kavez a nakon prilagođavanja u njemu, u prirodu. Pročitajte više Statistika
  Projekt je izvršeni cilj TarraLanda, a to je spašavanje beba divljih zečeva koji su ostali bez majke ili su iz nekog razloga uzeti iz prirode. Projektom se bebe odhranjuju i puštaju u kavez a zatim u prirodu.
  30.5.2008. Izgrađen je kavez za prilagođavanje i postepeno puštanje odhranjenih divljih zečeva u prirodu.
  O detaljima izgradnje možete čitati OVDJE, O prvom puštanju divljih zečeva pročitajte OVDJE, Album slika o izgradnji kaveza za spa šavanje divljih zečeva nalazi se OVDJE, Album slika o prvom puštanju zečeva nalazi se OVDJE.
 11. Sijanje trave, proljeće 2008.
 12. Kastriranje mužjaka kunića TarraLanda, zima/proljeće 2007
 13. Za kuniće je izgrađena posebna štalica prije nekoliko godina
 14. Osiguranje terena strujom (pastirom) na vrhu ograde prije nekoliko godina
 15. nabavka povoljne vage za vaganje malih životinja (do 10 kg, točnost što veća)
 16. ustabiliti prije zime krov kaveza za podivljavanje zečeva (naći način da se učvrsti krov kaveza zbog opasnosti od teškog snijega i ledene kiše)
 17. postavljen guestbook na stranicu (knjiga gostiju)

Nedovršeni projekti

 1. pronalazak i nabavljanje iz SAD-a automatske hranilice za Bena, psa čuvara kunića, zato što nas je Ben nenadano napustio... R.I.P. :(
 2. Moguće leglo kujice tornjaka Tare čije bi dvije bebe poput majke, i njemačkog ovčara Bena, bile čuvari Utočišta kunića - nedovršeno jer je 29.12.08 udomljeno štene tornjaka koje će biti novi čuvar uz Taru
 3. Nezainteresiranost trgovačkih centara:
  Jedan od projekata koje smo se nadali ostvariti jest suradnja sa većim trgovačkim centrima koji bi mi zimi dojavili ako imaju veće količine voća i povrća, prvenstveno jabuka i mrkava, a koje su naručili u prevelikoj količini te prodaju za znatnije nižu cjenu ili su čak spremni donirati takvu hranu. Takva suradnja bi bila dobrodošla od 10. do 4. mjeseca, poglavito po najjačoj zimi, jer tada za razliku od ljeta kunići nemaju pristup svježoj hrani (prvenstveno travi) već im se prehrana bazira na sjenu i sjemenkama. No radi nezaiteresiranosti trgovačkih centara koji niti ne odgovaraju na naše molbe, te nakon saznanja da odbijaju pomoći čak i azilima za pse (primjerice donirajući meso , rižu i sličen proizvode koje više nemogu prodati) , shvatili smo da ovakve suradnje neće doći niti sa našim Utočištem.