TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Volonteri

 • Prijavi se!
 • Klikni i prijavi se!
 • Prijavite se za volontiranju u Udruzi Mrkvica!
 • Pogledajte neke od volontera koji su pristali biti javno navedeni i koji su Udruzi stalno dostupni na nekima od područja volonterstva : O NAMA

Edukacija Volonteri

Uvod

Kontaktirajte nas i uvijek će postojati način da pomognete - Volontiranjem vremenski pomažete udruzi, a dobrotvoran rad može biti odabir nekih od projekata, kojih ima i jako jednostavnih, i nešto težih.

Volonter može biti iz bilo kojeg djela Hrvatske i šire !

Ukoliko volite kuniće i zekane, ili barem mislite da biste ih mogli zavoljeti, ili želite pomoći u radu s našim štićenicima a imate par sati viška slobodnog vremena (tjedno), javite nam se :) Svatko tko nam se želi pridružiti dobrodošao je!

Naša iskustva pokazuju da su najažurniji volonteri oni koji već imaju mnoštvo vlastitih obaveza. Tako onim najboljima na koje uvijek možemo računati, u volontiranju nisu prepreka niti fakultet, niti posao, niti mala beba, čak niti u istovremenoj kombinaciji navedenoga. Oni su tada još snažniji u odluci da i volontiraju. Stoga ako se prepoznajete u napisanome, možete nam se slobodno priključiti :)

Ne trebate imati prethodnog iskustva u radu sa kunićima i divljim zekanima. Za sve nove volontere organiziramo osnovnu obuku o pristupu i radu u Udruzi i Utočištu :)

U pravilu nije potrebno potpisivanje Ugovora, no Udruga zakonski mora iznimno potpisati ugovor o volontiranju sa volonterima maloljetnicima, pri čemu on i roditelj supotpisuju Ugovor o volontiranju za maloljetnike. Također se potpisuje ugovor i sa onim volonterima koji će biti u direktnom kontaktu sa (divljim) životinjama. Dakle, u tom slučaju obavezno punoljetan volonter koji othranjuje mladunčad divljih zečeva mora potpisati poseban Ugovor o volontiranju za hranitelje (privremene skrbnike mladunčadi).

Iznimno, maloljetnici (kao i trudnice, dojilje i starije osobe) ne mogu volontirati u radu sa divljim zečevima, no postoje brojni drugi načini volontiranja.

Volonter ne mora nužno biti član Udruge.

Besplatno članstvo za volontere koji rade izravno sa štićenicima Utočišta TarraLand

Volonteru koji izravno radi u kontaktu sa divljim zečevima i kunićima (vodi na liječenja koje plaća Udruga, othranjuje mladunčad, privremeno čuva životinje)  nakon stupanja u drugu godinu aktivnog volontiranja te vrste,
dodjeljujemo člansku iskaznicu sa posebnom oznakom da je i član i volonter Udruge,
te se iskaznica obnavlja, ukoliko osoba to želi, bez plaćanja članarine toliko puta koliko je godina volonter koji radi izravno sa životinjama iz Utočišta, aktivan. 

S ulaskom u drugu godinu volontiranja, član koji je već radio sa kunićima i zečevima iz našeg Utočišta, početkom godine samo treba ispuniti obrazac za prijavu člana da bi se iskaznica izradila, i napomenuti da je stalan volonter (kako nebismo  zaboravili staviti oznaku volontera na iskaznicu) koji privremeno othranjuje / liječi / čuva životinje iz Utočišta.

Kako možete volontirati

Za detaljnije volontiranje pogledajte UPUTE za volontere.

 
 • pomaganjem u razrađivanju projekata, traženjem sponzora - VAŽNO
 • konkretnim idejama i prijedlozima
 • praćenje natječaja i traženje sponzora, pisanje prijava za natječaje
 • djeljenjem PDF mini letaka po veterinarskim ambulantama, pet shopovima i poštanskim sandučićima u vašem gradu
 • dojavom jeftinog voća i povrća, praćenjem cijena , praćenjem članka "Traži se"
 • privremenim (jednomjesečnim) othranjivanjem beba divljih zečeva (prethodno potrebna edukacija)
 • prevoženjem životinja
 • prevođenjem web sitea na strani jezik (par članaka, ne cijeli web)
 • pisanjem ili dorađivanjem članaka na siteu,obrada fotografija i sl
 • postavljanjem kasica u vašem gradu te brigom o kasicama i uplaćivanjem skupljenih donacija u njima, na naš žiro račun
 • organiziranjem postavljanja štandova u za to predviđenim situacijama i događajima
 • organiziranjem tiska - izrade kalendara,informativnih letaka i razglednica
 • organiziranjem same izrade kalendara,informativnih letaka i razglednica
 • organiziranjem predavanja u osnovnim i srednjim školama na području Zagreba
 • izradom bannera, obrađivanjem fotografija, video zapisa sa zvučnom podlogom i sl.
 • internetskom podrškom: čim je potrebno, internetskom potragom hrane, lijekova, i ostalih potrepština koje su nam potrebne za djelovanje Utočišta
 • pomoć u održavanju web sitea - čitanjem članaka i ispravljanjem grešaka te prijedlozima o postavljanju fotografija i video zapisa na mjestima na kojima ih još nema a dobrodošli su
 • praćenjem novosti sa weba Utočišta te pomaganjem kako je na novostima objavljeno
 • izradom PowerPoint prezentacije na kraju godine, izdvojene vijesti (članci, slike i događaji) iz novosti tokom godine, koja je rezime svih događanja tokom godine i slati će se sponzorima uz Božićnu čestitku. Mogućnost downloada sa našeg web sajta.
 • na druge načine
 

 

Kada su potrebni volonteri ?

Volonteri su najčešće osobe koje mogu i žele biti na raspolaganju u spašavanju divljih zečeva i kunića.

Možete se prijaviti za jedan ili više volonterskih "zadataka".

   

Za volonterstvo u čuvanju kunića i zečića postoje posebni uvjeti

 

Volonteri za bebe trebaju :

 • biti dobro upućeni u sve tekstove o prehrani i njezi, te aktualnostima sa ove internet stranice
 • pridržavati se načina othranjivanja i po potrebi liječenja štićenika
 • podržavati projekt Udruge i način spašavanja divljih zečeva i kunića
 • znati procjeniti kada tražiti pomoć i ne ustručavati se pitati za pomoć u bilo koje doba
 • imati dobro razvijenu sposobnost komunikacije
 • biti dostupni
 • održavati kontakt i surađivati sa Udrugom
 • međusobno surađivati
 • uz spomenuto znanje, posjedovati i optimizam i upornost kojim će moći izliječiti bolesnu bebu

 

 

Volonter za bebe može, ali i nemora biti i osoba-nalaznik koja je već imala iskustva kod odhranjivanja bebe divljeg zeca.

 

 

Pogledajte neke od volontera koji su pristali biti javno navedeni i koji su Udruzi stalno dostupni na nekima od područja volonterstva :

O NAMA

 

 

__________________________

 

Odgovor na najčešći upit u vezi volontiranja:

Pitanje:

Zanima me je li još uvijek aktivna Vasa ponuda za volontiranje na othranjivanju beba divljih zeceva i/ili privremen prihvat odraslih pitomih kunica?

Jako volim zivotinje i zanima me malo pobliže informacija o Vasoj gore navedenoj plemenitoj akciji; kao npr. 
trebam li imati/kupiti svoj kavezic za zeceve, jesu li isti veterinarski pregledani i cijepljeni (radi prijenosa infektivnih bolesti na ljude) i sijeno i hrana se podmiruje na vlastitom trosku ili?

Hvala unaprijed, srdacan pozdrav!


 

Odgovor:

 

Volonteri za privremen prihvat štićenika uvijek su nam potrebni.

Kunići i zečići su najčešće zdrave životinje, te najčešće nije potreban poseban veterinarski pregled. Naravno, po dolasku kunića kod privremenog skrbnika, posebice ako ga je prihvatio jer je bio nađen napušten na cesti ili u parku; privremeni skrbnik ga treba promotriti : da li kiše, da li mu suze oči, da li mu je dlaka zdrava, pogledati unutrašnjost ušiju, noktiće i zubiće... Kod eventualnih uočenih promjena, kontaktira stalne volontere, ili nas voditelje - koji bi ga uputili što mu je dalje činiti.

 Također, kunići i zečići se ne cijepe ,   osim kada i ako im je dijagnosticirana neka bolest. Kunići naime ne oboljevaju od bjesnoće niti slično poput peseka, te se stoga netrebaju cjepiti.
Za sve postoji prvi put, no napominjemo da se do sada još nikada nije dogodilo u RH da bi kunić prenio neku bolest na čovjeka i da neznamo za takav slučaj. Ali se događalo obratno, tj veća je šansa da čovjek može prenijeti bolest ili nametnika na kunića, no kod standardne higijene (pranje ruku i sl) i ta mogućnost praktički Ne postoji :).

Kod volontiranja (privremenog udomljavanja i čuvanja kunića do udomljenja ) volonteri ne trebaju imati ništa, tj sve dobivaju od udruge ;)

To je gajbica, peletirana hrana, sijeno, stelja. Sve to pokriva udruga iz donacija građana - koji nam doniraju kako bismo mi pomogli životinjicama. Eventualno 2 zdjelice volonter treba nabaviti, najobičnije, ili improvizirani WC (ne uvijek).

Mi donosimo sve najbitnije potrepštine iz Zaprešića do Zagreba, a volonter bi trebao imati prijevoz unutar ZGa ili ako ga nema, biti u mogućnosti organizirati ga u nekoliko navrata (primjerice kada treba doći u zapadni dio ZGa po hranu ili stelju nakon što se potroši, i slično).

Obično se ne bira koji kunić/zečić dolazi k volonteru nego mi preporučimo koji bi došao, ovisno o vrsti skrbi koju volonter može pružiti : da li se radi o običnom čuvanju do udomljenja, dali je pritom potrebno socijalizirati ga, da li je potrebna posebna njega (ili uobičajena) i sl.

Kunići obično budu na skrbi volontera do 8 tjedana. Nekiputa kraće ako se udome u međuvremenu, a rijeđe i nešto dulje.

Ako si zainteresirana za volontiranje, možeš se prijaviti putem ovog obrasca:  http://tarraland.com/obrazac/view.php?id=4   i na taj način ćemo te imati u našoj bazi.

Naime volonterima iz baze šaljemo periodične newslettere putem emaila, na koje se oni odazovu kada su u mogućnosti pomoći.